Bu nedenle muhafaza edilmekte olan bala ıslak kaşık değdirilmemelidir.
Demir kaşıklar balda kullanılmamalıdır, en uygun araç ahşap kaşık veya ahşap malzemelerdir.
Balı saklamak için en ideal kap cam kaplardır. Kapların kapakları daima kapalı olmaldır.
Ballar ışığa doğrudan maruz bırakılmamalı, karanlıkta, kapaklı dolaplarda muhafaza edilmelidir.
1 yaşın altındaki çocuklara bal yedirilmesi tavsiye edilmemektedir. Tatlandırmak için bebeklerin emziklerine bal sürülmesi de doğru bir uygulama değildir.
Aynı ölçekteki şekere nazaran etkisinin az olmasına karşın yine de bal, şeker hastaları için uygun değildir. Yaygın kanının aksine bal da şekeri yükseltir.
Bal ısıtılmamalıdır, 60 derece üzerinde ısıtılan balın içeriğindeki enzimler azalır, vitamin özelliği azalmaya başlar.