Balın Organik Mi Yoksa Katkılı Mı Olduğu Nasıl Anlaşılır
Uzmanlar her ne kadar laboratuvar ortamında biyolojik incelemeler dışında bakarak ya da tadarak balın sahte veya gerçek olduğunu anlamanın pek mümkün olmadığını ifade etseler de, her zaman her ortamda bir biyoloji laboratuarı bulmak pek mümkün değil.
Günümüzde hiç bal kullanılmadan sadece kimyasal karışımlarla bal tadı, kokusu ve akışkanlığında maddeler üretildiği biliniyor. Ne yazık ki ülkemize de gemilerle bal yapımında kullanılan kimyasal maddelerin geldiği iddia ediliyor. Ve bu üretilen bu maddenin bal olmadığı, sahte olduğu sadece laboratuvar analizlerinde tespit edilebiliyor.
Bir balın gerçek mi sahte mi olduğunu anlamanın en önemli yöntemi halk arasında donma olarak da bilinen tabiriyle balın kristalize olmasıdır. Kristalize olan bal doğal baldır. Sahte ballar kristalize olmaz.
Bunun dışında aşağıdaki öneriler balın gerçek mi sahte mi olduğunu anlamaya yardımcı olacaktır;
- Yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahte olabilir
- Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.
- Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.
- Buzdolabında belli bir süre bekletilen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
- Soğuk havada kristalize olmayan (donmayan) bal sahtedir.
- Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde, sahte bal uzayıp örümcek ağı gibi havada uçar.
- Balın şekerlenmesi durumunda eski halini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte 45 derecedeki sıcak suya konulması yeterlidir.
- Bal, şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha keskindir. Fazla yendiğinde genizde hafif yanma yapar. Bu gerçek baldır.
- Kristalize olan gerçek bal ağza alındığında margarin gibi erir.
- Gerçek bal, çok uzun yıllar dayanabilir. Çünkü bal bakteri üretmez.
|